ImpulsA weekend 6 – 8 januari 2023!

Thema: De 12 heilige nachten

We zetten samen het nieuwe jaar in met de focus op de Heilige Nachten. Tijdens het vorige jongerenweekend ontstond de intentie om allemaal iets te doen tijdens de Heilige Nachten. Ieder individu kan een onderzoek(je) opnemen tijdens deze 12 bijzondere nachten tussen kerst en driekoningen (25 dec -5 jan), waarin de sluier naar de geestelijke wereld meer opengaat en inspiratie gemakkelijker tot ons kan neerdalen. 
Tijdens het komende jongerenweekend zullen we onze individuele onderzoekjes, en wat we daaraan hebben beleefd, met elkaar delen. 
Je hoeft je niet onzeker te voelen als je nog nooit iets met de Heilige Nachten hebt gedaan! En laat het woord ‘onderzoekje’ je ook zeker niet afschrikken! Het gaat erom dat we ons iets voornemen om tijdens de Heilige Nachten te doen en wakker te zijn voor wat de weerklank daarvan zou kunnen zijn in onze dromen of tijdens de dag.
Onderaan deze pagina lees je nog eens het artikel dat we vorig jaar in de nieuwsbrief meegaven ivm de Heilige Nachten. Dit kan een leidraad zijn. 

Het ImpulsAweekend zal doorgaan in Laarne, in Oost Vlaanderen nabij Gent. Het huis van de ouders van Melanie is beschikbaar en daar zullen wij gezellig en intentioneel samen zijn. 
We zullen samen koken, wandelen, onze onderzoekjes delen e.d. Je onderzoekje deel je op een manier die jij aangenaam vind!

Het weekend is er voor iedereen die intentionele ruimte wil maken voor de inhoud die ieder zal brengen. 

We starten op vrijdag 6 januari vanaf 16u en eindigen op zondagmiddag 8 januari om 12u (je kan nog een boterham eten/smeren).
We streven naar een maximum kost van 40 euro per persoon. 
Breng matje en warme slaapzak mee. 
Schrijf je in door te mailen naar: impulsantroposofie@protonmail.com
Meer info volgt na inschrijving en dichter bij datum. 

Lieve groeten,
Melanie en Pieter

De 12 Heilige Nachten zijn de nachten tussen Kerst en Drie Koningen.
Sinds eeuwen is men ervan bewust dat van deze 12 Heilige nachten een werking uitgaat die de mens dichter bij de geestelijke wereld brengt.
Enkele mensen binnen ImpulsA hebben de gewoonte om hier ieder jaar bewust bij stil te staan en mee aan de slag te gaan. Wij willen graag een methode delen die door Frans Lutters is uitgewerkt. Op deze manier kan eenieder die dit graag wil, zelf die verbinding leggen met de geestelijke wereld in deze bijzondere tijd. Dit werk brengt ons opnieuw in verbinding met het ware mensenwezen.

De weg door de heilige nachten
We kunnen ons de beweging door de 12 Heilige nachten voorstellen in een boog. Tussen Kerstmis en oud en nieuw hebben we meer nachten dan tussen nieuwjaar en Driekoningen. We krijgen eerst 7 nachten en daarna 5 nachten. De eerste dagen zijn de gezellige dagen. Er wordt een warme beweging gemaakt, een beweging van verinnerlijking. Dat is de weg van de herders, van de inspiratie. Daarna volgt een weg van de koningen, van de imaginatie. Deze houdt in dat je nieuwe vormen kan gaan scheppen, het is je nieuwe lot. We openen ons met andere woorden voor wat uit het nieuwe jaar naar ons toekomt. De toekomst stroomt op ons toe. De twee bewegingen houden dus het verleden en de toekomst in. Beide wegen leiden samen tot nieuwe intuitie.

Hoe ga je te werk
Eerst en vooral kies je een thema waarmee je je gedurende de Heilige nachten mee gaat verbinden. Het kan een thema zijn waar je al lang interesse in hebt, maar het kan evengoed iets helemaal nieuw zijn. Je deelt je thema in 12 delen, voor iedere heilige nacht een deeltje. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het thema van de 12 zintuigen, of de 12 sterrenbeelden, de 12 deugden, de 12 denkrichtingen, de ridders van de ronde tafel, de 12 apolstelen enz. Je kan ook kiezen om een terugblik te doen op de voorbije 12 maanden van het jaar. Of je kan kiezen voor een thema als sprookjes, bomen, elementwezens, enz.
Tijdens de heilige nachten ga je je dus met je gekozen thema uiteenzetten. Het idee is dat je pas kan ontvangen als je iets ‘schenkt’. Je brengt je wil dus in beweging door je vanuit vrijheid over een thema te buigen en hier dagelijks even mee bezig te zijn.
Je neemt een leeg boekje met voldoende bladeren (kunnen ook tekenbladen zijn).
Als voorbereiding ga je tussen nu en Kerstmis, in de advent, de bladzijden nummeren. Op die manier geef je al je wil aan om ruimte te maken voor de 12 Heilige dagen en nachten.
Je gaat ook voor op of kerstavonddag je voorbereidingen treffen. Dat wil zeggen dat je reeds al je (inhoudelijk) materiaal klaar moet hebben. Teksten, afbeeldingen,.. die je wil gebruiken, liggen dus klaar voor je aan de eerste Heilige nacht begint. Als je naar de bib wil of wil googlen moet je dat dus ook voordien gedaan hebben.
En dan beginnen de 12 Heilige nachten. Iedere avond maak je wat tijd om met je thema bezig te zijn. Dit kan zijn een tekst lezen en al tekenend verwerken, een afbeelding bestuderen en deze in je boekje plakken, een terugblik al schrijvend of mediterend en dit verwerken op een kunstzinnig manier enz. Een keer dat je een thema hebt, laat je dat ook niet meer los, je houdt je eraan van de eerste tot de laatste Heilige nacht!

Waar het precies om gaat is het creëren van een luisterende stemming. En wat dan op het witte blad komt, is als een brief die je de nacht instuurt. Je laat vervolgens de ‘brief’ los. Eventueel doe je die avond nog andere dingen en uiteindelijk ga je slapen. Ondertussen wordt er in de geestelijke wereld blij gereageerd op je ‘brief’ en wordt er van daaruit iets teruggestuurd: in de ochtend komt er iets naar je terug in de vorm van een droom – en dan zou het zo zijn dat je net iets wakkerder blijft in de droom, zodat je hem kan pakken. Deze droom schrijf je neer in je schriftje.
Het opschrijven van de dromen is belangrijk omdat ze anders verdampen. Vergelijk het met een net voor het vangen van dromen en zelf ben je de visser van je dromen.
Mocht het zijn dat je geen enkele droom hebt, dan hoor of zie je tijdens de dag wel iets dat te maken heeft met datgene waarmee je bezig bent. Dat is dan een bijzonder moment dat je kan opschrijven. Het bewust ontvangen van deze bijzondere momenten is wat je oefent.

De eerste van de twaalf stappen zet je op de avond van 25 december, de eerste ‘brief’ werkt dus in de nacht van de 25ste op de 26ste. Vanuit de geestelijke wereld wordt daarnaar gekeken en gereageerd, wat maakt dat je in het jaar dat volgt sterker op je benen zal staan.

Wie wil, kan dit onderzoek(je) opnemen en delen op het volgende jongerenweekend van 6-8 januari 2023!